Farmacia PLANAS

Farmacia PLANAS

Infantil

LES CURES DE LA PELL DEL NADÓ

LES CURES DE LA PELL DEL NADÓ

 La pell és una barrera única que ens ofereix protecció contra els agents externs i les infeccions, intervé en la regulació de la temperatura corporal i l'equilibri hídric i juga un paper essencial en el manteniment de la nostra salut.

A diferència de l'adult, la pell del nounat és més prima, menys cornificada i amb menys pèl. La producció de sèu i suor és menor, la flora cutània protectora és deficient i el mantell àcid cutani està en vies d'estabilització. Les unions intercel·lulars són més febles i la cohesió entre la dermis i la epidermis està disminuïda. Totes aquestes característiques fan que la pell del nadó sigui molt més permeable, sensible a les irritacions i infeccions cutànies i susceptible a la toxicitat de productes d'aplicació tòpica.
Per a la protecció del nostre nadó, serà imprescindible mantenir la seva pell sana, suau i hidratada utilitzant els productes adequats a les seves necessitats.

Neteja de la pell
La pell de l'adult té un pH àcid que exerceix un efecte bactericida enfront d'organismes patògens i permet l'adequada proliferació de la flora bacteriana protectora. En el nounat el pH inicial de la pell és neutre i encara que s'anirà acidificant lentament, haurem d'utilitzar sabons neutres o lleugerament àcids que afavoreixin la formació d'aquest mantell àcid. Aquests els aplicarem en petites quantitats amb la mà o amb esponges suaus. La pell sana té els seus propis mecanismes de neteja i, excepte en algunes zones, no serà necessari el bany o dutxa diari. Els plecs axil·lars i inguinals, l'àrea genital, les mans i les secrecions orals i nasals s'han de netejar tantes vegades com faci falta. També posarem especial atenció a l'assecat de la pell per evitar l'aparició de dermatitis i infeccions per fongs. Si utilitzem colònia, és important que sigui especial per a bebès, sense alcohol en la seva composició.
 
Hidratar i protegir
La falta de secreció de sèu en la pell del nadó, fa imprescindible l'ús de productes emol·lients (locions, cremes i bàlsams) que conservin els nivells d'aigua de l'estrat corni. Aquests els podem aplicar després del bany, realitzant un suau massatge que ajudarà al bebè a relaxar-se.
La pell de l'àrea del bolquer és molt sensible a les irritacions produïdes per la femta i l'orina i a la colonització microbiana, sobretot per Candida albicans. Aquesta erupció dèrmica es coneix com a dermatitis del bolquer. Per evitar-la hem de realitzar el canvi de bolquer amb la freqüència adequada, rentar bé la zona i utilitzar cremes i pastes protectores amb efecte barrera.
 
Altres maneres de protegir
En els nadons la regulació de la resposta als estímuls tèrmics és immadura. S'han d'evitar les temperatures altes i l'exposició excessiva al sol. La roba del nounat ha de ser folgada i preferentment de cotó, doncs és un material que evita al·lèrgies i irritacions.
Anna Gimeno Sánchez
tornar
  • ARTÍCLES DE SALUT

    ARTÍCLES DE SALUT

    Si vols saber més coses sobre l’homeopatia, com cuidar-te, prevenir l’envelliment, eliminar els polls i moltes coses més, accedeix als nostres artícles de salut.

  • CONSULTA PERSONAL

    CONSULTA PERSONAL

    Si ens vols fer una consulta personal d'algun tema que et preocupa, fes clic aquí.